Seniorklub LFSO og Sdr. Resen

Opbevaring af fisk/Holdbarhed i fryseren

Jeg har fundet nedennævnte 2 artikler på internet,
og føler de er relevante for os.

Mvh
Knud


Artikel fra "Samvirke" 2009

(Nederst en aktikel fra fiskehandler, Flyvefisken i Ebeltoft).

Opbevaring af fisk
.
Frisk fisk skal i køleskabet straks efter fisketur eller indkøb, gerne på nederste hylde, hvor der typisk er koldest.
Frisk fisk bør spises samme dag eller fryses ned, dog afhængig af sidste anvendelsesdato.
Når fisk nedkøles hurtigt og opbevares koldt, hæmmes de fleste bakteriers vækst.
De fleste sygdomsfremkaldende bakterier i mad dræbes ved opvarmning til mindst 75 grader.
Derfor skal fisk normalt gennemsteget eller- koges.

Frisk fisk fra fiskehandleren ?
Sådan ser du om en fisk er frisk:
-  Fisken skal have
en frisk, god duft af havvand eller frisk tang.
-  Øjnene skal være klare. De må ikke være matte, røde eller indsunkne.
-  Skindet skal være blankt og glinsende.
-  Gællerne skal være røde. De må ikke være slimede.
-  Fiskekøddet skal være fast og spændstigt. Når man trykker
   med en finger på fiskekødet, skal det rette sig op igen.

Indfrysning af fisk .

Indpakning
:

Det er en fordel at fryse ind i så flade pakker som muligt. Ved hurtig indfrysning dannes ikke så mange iskrystaller og fisken vil ikke miste så meget væske ved optøning. Optøgningen bliver hurtigere og bedre fordelt - 
Husk at optø i køleskabet

Indfrysningstemperatur
:

Ved indfrysning af fisk, som ikke har været frosset før, opnås bedst kvalitet ved en indfrysningstemperatur på 25 grader.
Ved denne temperatur dannes mindre iskrystaller.

Opbevaring
.
Ved opbevaring er den mest hensigtsmæssige temperatur  -18 grader.

Holdbarhed.
Holdbarhed for frostvarer er afhængig af forskellige forhold, såsom kvalitet og evt. modenhed ved indfrysningen, emballage m.v., men som en tommelfinger gælder følgende:

Holdbarhed ved -18 grader:
-  Magre  fisk:                           3-6 mdr.
-  Fede fisk:                              2-3 mdr.
-  Fiskefars:                              1-2 mdr.
-  gravad og røget fisk:               1 mdr
- Torskerogn:                              6 mdr

Fra hjemmesiden  www.troutbum.dk  udarbejdet af Carsten Skøtt.

Opbevaring af fisken efter fangsten.
Min lokale fiskehandler, Flyvefisken i Ebeltoft, har rusket godt og grundigt op i min barndomslærdom vedrørende opbevaring af fisken efter fangsten.
Her gik jeg og troede at jeg skulle rense fisken så hurtigt som muligt efter fangst....
 
Frysning med indvolde:
Under en opbyggende samtale om fisk, røgning og tilberedning fortalte han, at en fisk fanget sidst på en fisketur, skal lægges i fryseren uden at rense den først!

Ifølge fiskemanden skulle man derved bedre bevare fiskens aroma. Det gælder dog ikke, hvis fisken fanges på et tidspunkt, hvor der er flere timer til fryseren. Her gælder stadig, at fisken skal renses ved fiskevandet.
Se det er ny viden for mig.

Forsigtig skylning:
For mange, mange år siden, i min spæde lystfiskerstart, fik jeg også at vide, at jeg skulle skrabe fisken fri for skæl, når jeg rensede den.
Det skal man ikke!
Fiskens smag bevares bedre, hvis du blot skyller fisken under rindende vande og lader slimlaget/skællene være, hvor de er.

Fjern gællerne, bevar hovedet:
Når du renser fisken før frysning, eller før tilberedning, plejer jeg at bevare havørredens hoved. Jeg syntes de ser flottere ud, når fisken serveres med hoved end uden, og der sidder godt kød lige i nakken, som man ellers nemt kommer til at skære fra. Og det er jo synd.....
Men gællerne fjerner jeg altid, idet jeg synes de giver en barsk smag fra sig.

Der er endnu ingen billeder i fotoalbummet.

Nyeste kommentarer

12.10 | 07:09

Kommer ikke til pakning af Cardinalen skal til læge

05.09 | 08:30

Jeg kommer til klubmesterskab kl. 08.00

30.08 | 12:56

Jeg kommer til klummesterskabet 8 September kl. 8

22.08 | 20:41

Frank U. Knop Struer har meldt sig ud.